YM7KA Forum
Anten Deneme Raporları... - Yazdırılabilir Versiyon

+- YM7KA Forum (http://ym7ka.com/forum)
+-- Forum: YM7KA TRAC Trabzon Şubesi Forumları (/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: TEKNİK KONULAR VE PROJELER (/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Konu: Anten Deneme Raporları... (/showthread.php?tid=317)


Anten Deneme Raporları... - TA5KE - 24-07-2013 06:14 AM

DIAMOND NR-770 RB DUAL BAND MOBİL ANTEN
Uygun fiyata diamond markayı tercih eden istasyonlar için ideal performanslı bir antendir.
1 mt'lik ideal bir boya sahip antenin hassasiyeti vhf'de 2,15 uhf'de 5,50 dB'dir. Araç için uygun fiyatlı performanslı bir antendir. Garaj girişlerinde elle yatırılabilme özelliğine sahiptir. Siyah gövde yapısına sahiptir.


DIAMOND MC-201 UHF MONO MOBİL ANTEN

Mıknatıslı diplik 16cm'lik kısa boyu ve mono bandda yüksek performansı ile göz dolduran, dikkat çekmeyen bir anten.
Yine araç içerisinde el telsizi ile kullanımlarda sinyalin dışarı atılabilmesi için ideal olup, mobil cihazlarla da kullanılabilir bir anten olup, 2,15 dB hassasiyete sahiptir, mono band ve kısa antenler arasında kullandığımız ve tavsiye edilebilir bir anten.

DIAMOND MR-73B DUAL MOBİL ANTEN[b]

Telsizciler arasında kedi[/b][/color] bıyığı olarak tabir edilen küçük ve dikkat çekmeyen bir yapıya sahip dual band araç anteni her iki bandda da 3,4 dB hassasiyete sahiptir. Satıcı firmalar öncelikli olarak evde kalorifer üzeri kullanımı için önerilen bu anten 1 TL büyüklüğündeki kuvvetli mıknatısı sayesinde araçta 120 km ve üstü süratlerde dahi sıkıntısız bir şekilde araç üzerinde tutunabilmektedir.

Özellikle araç içinde ve uzun yolda el cihazı ile çıkış yapan istasyonların sinyallerini araç dışına daha rahat atabilmeleri için kullanmalarını tavsiye edebiliriz. Araç içinden el cihazı ile bir röleye ulaşmakta güçlük çekmektense uygun fiyata temin edilebilir bir anten ve dikkat çekmeyen 50 cm'lik yapısı ve performansı ile göz doldurmaktadır. Düşük güçlerde kullanıma uygun olan bu anten için tavsiye edilen max. çıkış gücü 10W ile sınırlıdır. Araçta el cihazları için ideal olan bu anten, sabit cihazlar ile de düşük güçlerde kullanılabilir veya kısa süreli max 15-20W güç ile çıkış yaptığınız da herhangi bir sorun çıkarmamaktadır.

NAGOYA CB-N30 27 MHZ MOBİL ANTEN

Uygun fiyata özellikle whip diplik kullanan istasyonlar için nadir bulunan whip dipli yapıya sahip 27 Mhz anteni olup 28 Mhz 10 mt bandında da çalışabilmektedir. 10 mt bandını gerektiğinde araçta kullanmak isteyen istasyonlar için uygun fiyata temin edebilecekleri, şık ve performanslı bir antendir.

DIAMOND NR-770S MOBİL ANTEN

Daha kısa boyutlu kaliteli ve uygun fiyata anten araştıran istasyonların tercih edebileceği bir antendir.
Dinleme hassasiyeti her iki bandda da 2,15 dB'dir 43 cm uygun boyutlara sahip, sınıfında performanslı bir antendir.

DIAMOND NR-770R MOBİL ANTEN

Uygun fiyata diamond markayı tercih eden istasyonlar için ideal performanslı bir antendir.

1 mt'lik ideal bir boya sahip antenin hassasiyeti vhf'de 2,15 uhf'de 5,50 dB'dir. Araç için uygun fiyatlı performanslı bir antendir. Garaj girişlerinde elle yatırılabilme özelliğine sahiptir. RB modeli ile aynı özelliklere saqhip olup gövde yapısı metal renktedir.

DIAMOND WD-330S 2-30 MHZ KAPALI DIPOL ANTEN

2-30 Mhz bandlarında tuner kullanımına gerek kalmaksızın kullanılabilir, performanslı kapalı dipol bir antendir.
Yer sıkıntısı olan istasyonlar için 10 mt boyundaki bu model uygun olacaktır. Yeterli yeri olan istasyonlar için 25 mt'lik başka modelide bulunmaktadır.
2013 yılında kullanmaya başladığımız anten ile saha da yaptığımız bir çok çalışmada iyi verim alma imkanı bulduk, anten tunerine gerek duymaması avantajlıdır. Kapalı dipol kullanmak isteyen istasyonlara tavsiye edilebilir.

BOOMERANG 27 A 28 MHZ VERTIKAL ANTEN

27-28 Mhz bandında çalışabilen 3 mt boya sahip tek radyalli bir antendir.
Boyuna göre performansı oldukça yüksek bir anten, anten tuner kullanıldığı taktirde 21 Mhz bandında (yer ve swr durumuna göre) alternatif diğer bandlarda da çalışabilmektedir.
Yer sıkıntısı olan istasyonlara uygun fiyatıyla da tavsiye edilebilir bir antendir.

ENERGY 5/8 28 MHZ ANTEN

28 Mhz 5/8 üç radyalli 6,5 mt uzunluğa sahip on metre anteni dinleme ve gönderme de başarılı bir anten.
Malzeme kalitesi ve uygun fiyatıyla dikkat çeken, anten tuner olduğu taktirde 18 Mhz bandın da ve bazı alternatif bandlarda (yer ve swr durumuna göre) çalışabilmekte ve güzel bir performans sergilemektedir.

MIDLAND X50 DUAL BAND ANTEN

2012 yılından itibaren kullanmaya başladığımız bu antenin hassasiyeti vhf'de 4,5 dB uhf'de 7,2'dir
1,70 mt boya sahip japon malı bu antenin performansı bugüne kadar kullandığımız dual antenler içinde en iyi olanıdır. Özellikle uhf mono antenle kıyasladığımız da uhf bandında dinleme hassasiyetinin uhf mono anten kadar verimli olduğunu gördük, dinlemesi çok iyi olan bu antenin göndermesi de oldukça iyidir.
Tek parça kaliteli fiber yapıya sahip üç kısa radyalli olan bu anten diğerlerine göre performansı çok başarılı bir antendir.
Yaptığımız saha testlerinde alma ve göndermesinin başarısını kanıtlıyor ve halen hazırda istasyonumuz da aktif olarak iki tane çalışmaktadır. Tek parça olarak şehir içi veya dağlık bölge kullanımların da şiddetle tavsiye edilebilir bir antendir. Şehir içinde birbirine yakın mevkii de diamond x510'nun duymadığı noktayı bile bu anten ile duyma imkanına sahibiz.
Midland markasının mono band antenlerinin de oldulça performanslı olacağı kanısındayız.

DIAMOND BC-202 UHF MONO ANTEN

2011 yılından beri kullandığımız uhf mono metal yapıya sahip bir antendir.
1 mt'lik boyuna rağmen uhf mono oluşu ve geniş band (400-490 Mhz) olduğundan oldukça hassas dinlemeye sahiptir.
2. Bölge şehir içi testinin haricinde, 4. bölgede düşük rakımda yaptığımız testlerde bile aynı boyda olan ve daha yüksek rakımlı bir dual antene oranla çok iyi dinleme ve göndermeye sahiptir. Yer sıkıntısı olan istasyonlara şiddetle tavsiye edilir. Antenin hassasiyeti 6,5 dB'dir.

TAİWAN YAPIMI MOBİLCOM MA 1300 DUAL ANTEN

2011 yılından beri kullandığımız bu dual antenin hassasiyeti vhf'de 3,5 dB uhf'de 5,5 dB'dir.
1 mt kısa boyuna oranla performansı oldukça iyi olan bu anteni özellikle 4. bölgede dağlık bir kesimde test etmeme rağmen kendisinden beklenmeyen bir performans sergiliyor, alma ve gönderme boyuna göre çok sağlıklı ve özellikle şehir içi yüksek kesimlerde kullanımda daha da iyi performans sergileyeceği kanısındayım.
Malzeme kalitesi olarak oldukça iyi ve fiberinde herhangi bir yıpranma söz konusu olmadı. Yer sıkıntısı olan istasyonlara tavsiye edebileceğimiz bir antendir.

TAİWAN ÜRETİMİ MOBİLCOM MA 2000 DUAL ANTEN

2010 yılından itibaren 85 mt rakımda kullanmış olduğumuz antenin fiber kalitesi iyi diyebiliriz. Bugüne kadar yaptığımız deneme ve aldığımız raporlar da vhf'de gönderme ve alma oldukça başarılı, ancak uhf olarak gönderme ve almada çok zayıf kalmaktadır.
Yaptığımız bir çok testi uhf bandında geçememiştir. Dinleme konusundaki sağırlığı ve diğer karşılaştırdığımız antenlere göre uhf'de dinlemedeki sinyali oldukça düşüktür. Dual band olarak tavsiye etmeyeceğim bir antendir, ancak bu menşeiyli antenlerde yalnızca mono band antenler tavsiye edilebilir.

ÖZMAK İZMİR YAPIMI UHF MONO ANTEN

İlk kullanmaya başladığımız Özmak firmasının ürettiği İzmir yapımı uhf mono radyalsiz anten 6dB kazancı ve hassas dinlemesiyle mono anten sınıfında oldukça başarılı bir performans sergiliyor.

2008'den beri İstanbul çapında 85 mt'deki antenimizin canlı ucu ile 5W güç ile İstanbul'un birçok yerinden raporlar aldık ve bir çok mevkiiden görüşmeler sağladık.

2013 yılında bile halen kullanmaya devam ettiğimiz anten, şuana kadar hiç bir sorun çıkarmamış ve fiberinde herhangi bir yıpranma meydana gelmemiştir. Uhf mono anten kullanmak isteyen tüm istasyonlara şiddetle tavsiye edilir.


NOT: Bu bilgiler TA2ABE nin kendi sitesinden alıntıdır...