Hello World!
This is a sample MyBB Plugin (which can be disabled!) that displays this message on all pages.


Mesaj Önizleme  Konuyu Gönder 
GENİŞ ALAN ROLE ÇALIŞMASI
Yazar Mesaj
TA7OM
Üye
***


Mesajlar: 102
Grup: YM7KA _Uyeleri
Katılım: Jul 2007
Statü: Çevrimdışı
Karma Puanı: 1
Mesaj: #1
GENİŞ ALAN ROLE ÇALIŞMASI

Sistemin ilk proje amacı Trabzon’un 145.650 Rolesini birinci derece deprem kuşağında bulunan Erzurum’un 145.775 Rolesine bağlamaktı. Bu bittiğinde yine Devamı olan Gümüşhane ve Erzincan’ı dahil etmekti.

İşe ilk projeyi uygulamaya sokmakla başladık. Yaptığımız çalışmalar sonucunda Trabzon’un Hıdırnebi Yaylasında bulunan 145.650 rolesinin Erzurum Palandöken de bulunan 145.775 rolesine bir atlama noktası yardımı ile bağlanabildiği ortaya çıktı. Arada bulunan arazinin çok aşırı dağlık olması ve mesafenin oldukça fazla olması nedeni ile bir yaz boyu her iki rolenin sinyalinin ulaştığı bir nokta aramakla geçirdik. TA7SS Seyfettin beyin Bayburt’ta göreve başlaması bizim sistemi koyacağımız bölgeninde bulunmasını sağlamıştı. Bu ana kadar Erzurum Trabzon arasında bulunan birçok dağın tepesinde testler yaptık. Sistemin kurulmasına elverişli bulduğumuz yerlerde Telekom’un olması bizleri engelledi. Çünkü bu kuruluş böyle bir şeyin kurulmasına asla müsaade etmiyordu. TA7SS Seyfettin bey ile Bayburt Aslan Dağ dan yaptığımız testler sonucunda her iki Roleninde sinyalinin bu noktaya geldiğini gördük. Burada TRT ve diğer kurumların sistemleri var idi. Uzun yazışmalar sonucunda resmi yollardan bir sonuç alamadık. Bunun üzerine Bayburt’a TA7SS nın HF anten sistemini kurmaya gittiğimizde Emniyet Müdürlüğüne giderek Emniyet Müdüründen bu konu ile ilgili randevu aldık. Sistemi kendisine anlattım. Elektrik enerjisine ve sistemlerinin olduğu kulübede bir köşeye bu bizim cihazlarımızın da konulması isteğimizi ilettim. Kendileri biz Amatör Telsizcilerin faaliyetlerinden haberleri olduğunu, Adapazarı depreminde bizlerin kamuya olan yardım ve faydalarını anlatarak, sistemlerine herhangi bir zarar veya enterferans verilmemesi kaydı ile tüm imkânlarımızdan faydalanabilirsiniz, hatta size bir de araç tahsis edeyim dediğinde dünyalar bizim olmuştu. Bu aşamaya kadar bir buçuk yıl geçmişti. Daha sonrada aşağıda da belirttiğim üzere Bayburt ayağı tamamlanmış oldu. Bu çalışmaların ardından Ulaşılacak bölgeler arasında birinci derece deprem kuşağında bulunan Gümüşhane ve Erzincan’ın da sisteme dahil edilmesi olan ikinci plana geçildi. Bu proje kapsamında Trabzonun 2600mt yüksekliğindeki Zigana dağına bir günlüğüne geçici bir role kuruldu

Çalışma şekli;



İşe öncelikle işe Trabzon rolesine UHF cihaz ekleyerek başladık. Bu UHF cihazın görevi Trabzon rolesine giren her istasyonun sinyalini aynı zamanda UHF den de atmaktı. Trabzon rolesine ulaşan bir istasyonun sinyalini 145.050 den role duyuyor, 145.650 den TX yaparak karşı istasyona ulaştırıyor buraya kadar rolenin doğal çalışması devam ediyor. Bunun yanında Roleye giren bu istasyonun sesi aynı anda UHF den de çıkıyor.

UHF 439.250 den çıkan bu sinyali Bayburt’ta bulunan ve iki adet Motorola’dan yapılan Kros cihazın UHF si 439.250 den duyuyor. Burası Kros olarak yapılandırıldığından doğal olarak VHF yi 145.175 ten TX e geçiriyor, Erzurum roleside 145.175 ten gelen bu sinyali Erzurum içinden gelmiş gibi algılayıp role normal işlevini yapıyor ve ses Erzurum’dan duyuluyor.

Sinyali geri dönüş şekli de ters işlemler oluşuyor. Erzurum 145.775 ten Role de görüşen bir istasyonun sesi çıktığında Bayburt’ta bulunan kros 145.775 ten duyuyor ve UHF sini 439.250 den TX e geçiriyor. Trabzon rolesinde bulunan UHF cihaz 439.250 den aldığı bu sinyali 145.650 rolesinin TX inden havaya atıyor ve ses Trabzon’da duyuluyor.

Aslında VHF roleleri ters düz programlayarak ta bu işlem benzer şekilde yapılabilirdi. Ancak bu durumda hassasiyet bir hayli düşmekte, ayrıca bir de kavity masrafı ortaya çıkmaktadır. Yaptığımız denemelerde UHF sinyalinin hiç bozulmadan Bayburt’a ulaştığını gördüğümüzden bu şekilde gerçekleştirdik.

Sistemde Kontrol kartı olarak kendi yaptığım DTMF li uzaktan açma ve kapama özelliği olan kartlar kullandım. Ancak uzaktan kapama yapılmak istenmese dahi aslında çok basit transistorlu devrelerle COR sistem yapılabilmektedir.



Sistemin kapsama alanı ORDU,GRESUN,TRABZON, RİZE, ARTVİN, GÜMÜŞHANE, BAYBURT, ERZURUM , ERZİNCAN, MALATYA


73 Ler..
TA7OM
Hüdaverdi GÜNEŞ
ta7om@yahoo.com
http://www.ta7om.com
02-08-2007 08:10 AM
Bu kullanıcının gönderdiği mesajları bul Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
Mesaj Önizleme  Konuyu Gönder 

Yazdırılabilir Bir Versiyona Bak
Bu Konuyu Bir Arkadaşına Gönder
Bu Konuya Abone Ol | Konuyu Favorilerine Ekle

Foruma Git: