Amatör Telsizcilik Nedir?

Amatör Telsizcilik (Amatör Radyoculuk), Birleşmiş Milletler’e bağlı bir uzmanlık kuruluşu olan ve haberleşme (telekomünikasyon) konusundaki evrensel düzenleyici kurum sıfatını taşıyan“Uluslararası Telekomünikasyon Birliği - International Telecommunication Union - ITU” tarafınca tanımlanmış bir “Haberleşme Servisi” niteliğindedir. Dolayısıyla, radyo, televizyon, deniz telsizi, hava telsizi, kara telsizi ve benzeri gibi diğer servislerle eşdeğer bir haberleşme etkinliğidir.

Tanımı; “Amatör Radyo Servisi, bireylerin kendilerini haberleşme ve haberleşme elektroniğinde yetiştirmelerine yönelik gayri ticari , siyasi boyutu olmayan ve deneysel bir haberleşme servisi”şeklindedir.

“Amatör” ibaresi, bu haberleşme servisinin ticari (profesyonel) nitelik taşımadığının ve sadece merak, ilgi ve sevgi nedeniyle yapıldığının vurgusudur. “Amatör” kelimesi, “aşk, sevgi” anlamına gelen Latince “Amor” kelimesinin bir türevidir.

Dolayısıyla, “amatör” kelimesi, çoğu kez yanlış kullanım nedeniyle sanıldığı üzere “aşağılayıcı” bir anlama sahip değildir. Olimpiyatlarda yarışan sporcularda “amatör” olma koşulunun aranması, olimpiyatlarda madalya almayı “küçük düşürmez”.

Bu kelimenin karşıtı olan “profesyonel” kelimesi ise, bir iş veya etkinliğin “meslek gereği ve ücret karşılığı yapıldığı” anlamına gelir. İşini kötü yapan bir profesyonel, (sıkça kullanılan yanlış tanımlamadaki gibi) “amatör” değil, sadece “kötü bir profesyoneldir”.

Telsiz haberleşmesinin ilk günlerinden beri var olan, “Haberleşme Servisi” kavramının doğduğu 1925 yılından beri de “servis” sıfatına sahip olan Amatör Radyo Servisine tahsis edilmiş frekans bantları vardır. Bunlar frekans spektrumunun her bölümüne yayılmıştır.

ITU tanımındaki “deneysel” ibaresi, Amatör Radyoculuğun en önemli özelliği ve bu servis tarafından haberleşme teknolojisine kazandırılmış sayısız teknolojinin temelidir. Bunların başında kısa dalga (HF) haberleşmesi, yörüngesel hareketli mikro uydu teknolojisi ve değişik sayısal haberleşme yöntemleri gelir.

Bununla birlikte, servisin topluma verdiği katkıların en ön sıralarında “afet haberleşmesi” gelir. Amatör Radyoculuğun ilk günlerinden beri verilen bu hizmet, önemini günümüzde korumaya devam etmektedir. Gelişen ticari teknolojilerin kırılganlığı dünyanın her yerindeki büyük afetlerde her defa görülmüş, “her şey bittiği zaman” ise Amatör Radyo Servisi “altın saatlerin tek güvenilir haberleşme kaynağı” olmuştur.

ITU düzenlemeleri ve bunun paralelinde ülkemizde yayımlanan mevzuat çerçevesinde Türkiye’de yürütülen çalışmalara katılım, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) tarafından düzenlenen sınavlarda belge almaya koşuttur. Sınav ve belge alma ile ilgili yönetmelik KEGM Amatör Telsizcilik Sınav ve Belge Yönetmeliği'nde düzenlenmiş olup, Faaliyetlerle ilgili teknik kurallar ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yayımlanmış olan “Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği” belgesinin “Amatör Telsiz” konusundaki bölümünde çerçevelenmiş bulunmaktadır.